Reklama

Podano datę i rangę Enea Poznań Open 2026

We wtorkowy wieczór w hotelu Ilonn w Poznaniu odbyło się uroczyste podsumowanie roku 2025 Parku Tenisowego Olimpia. Na gali "Gem, Set, Year" spotkali się klubowicze, zawodnicy, trenerzy, ale także sponsorzy i partnerzy klubu. Wręczono nagrody i wyróżnienia, ale ogłoszono także datę przyszłorocznej, 31. edycji tenisowego Challengera ATP Enea Poznań Open.

Tegoroczna, jubileuszowa, trzydziesta edycja turnieju Enea Poznań Open zakończyła się dużym sukcesem. Korty w Parku Tenisowym Olimpia w trakcie trwania zawodów odwiedziło ponad 13 tysięcy osób. To najwyższa frekwencja w historii turnieju. Na finał bilety były wyprzedane. Organizatorzy planowali podwyższenie rangi, ale finalnie w roku 2026 poznański challenger pozostanie na tym samym poziomie.

Utrzymujemy tę samą rangę, czyli Challenger ATP 100. To prawda, że planowaliśmy zorganizować 125-tkę, ale ze względów kalendarzowych ATP nam to ograniczyło. Organizacyjnie byliśmy na to gotowi, natomiast pozostawiając turniej w czerwu musimy utrzymać dotychczasową rangę

- tłumaczyła Ewelina Sterczewska, dyrektorka zarządzająca Parku Tenisowego Olimpia. 

Podano także datę. Turniej rozpocznie się 14 czerwca 2026 i potrwa do 20 czerwca. Na ten dzień zaplanowano finały gry pojedynczej i podwójnej. 

Głównym sponsorom i partnerom poznańskiego Challengera wręczono podziękowania za dotychczasową współpracę. W imieniu firmy ENEA odebrał je Paweł Rydz - dyrektor ds. sponsoringu, promocji i zarządzania marką. A Miasto Poznań reprezentowali zastępcy Wydziału Sportu, Patrycja Wyciszkiewicz i Dariusz Łapawa.

Przypomnijmy, że tegoroczny Enea Poznań Open wygrał Filip Misolić. Austriak zajmuje obecnie 79. w rankingu ATP. 

Aplikacja sp360.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android .



Aktualizacja: 26/11/2025 00:17
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do